Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Πώς κάνω αίτηση για άλλη θέση στην εταιρεία μου;

Αγαπάς την εταιρεία σου, αλλά ψάχνεις για μια νέα επαγγελματική πρόκληση; Θέλεις να εξελιχθείς επαγγελματικά και βλέπεις τον εαυτό σου σε μια νέα συναρπαστική θέση που άνοιξε στην εταιρεία σου σε άλλο τμήμα ή άλλη χώρα; Πριν κάνεις αίτηση, δώσε λίγο χώρο στις σκέψεις σου:

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μιλήσουμε με τον υπεύθυνο του τμήματος που προσλαμβάνει για να διαπιστώσουμε εάν το προφίλ μας ταιριάζει με τη θέση. Εάν υπάρχει συμβατότητα, είναι καλό πριν κάνουμε την αίτηση – και αν είναι δυνατόν την ίδια μέρα που το αποφασίσαμε – να μιλήσουμε με τον προϊστάμενό μας. Φροντίστε να μην είναι πολύ απασχολημένος, διασφαλίστε την πλήρη προσοχή του και εξηγήστε του ότι η ανάγκη για αλλαγή δεν προέρχεται από το ότι δε θέλετε να συνεχίσετε μαζί του, αντιθέτως τα πράγματα που σας έμαθε σαν κάνουν να αποζητάτε περαιτέρω προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη.

Χρειάζεται να κάνουμε τον προϊστάμενό μας να νιώσει κομμάτι αυτού του βήματος και ότι δεν κάνουμε πράγματα πίσω από την πλάτη του.

Σε ποιον προϊστάμενο το λέω; Καλύτερα είναι να διαλέξετε αυτόν που σας προσέλαβε (ενδέχεται να είναι πάνω από τον άμεσα προϊστάμενό σας).  Το «Θα το κρατήσω μυστικό τώρα, και αν με πάρουν θα του το πω» δε βοηθά. Το πώς θα το πάρει έχει να κάνει με το πόσο Ηγέτης είναι. Αυτή είναι δική του δουλειά, εσείς επικεντρωθείτε στο να δείξετε ότι τις κινήσεις σας διέπει επαγγελματισμός, σεβασμός και σοβαρότητα.

Εάν πρόκειται για θέση-προαγωγή τότε εξηγείστε πολύ απλά ότι σας ενδιαφέρει η εξέλιξη. Εάν πρόκειται για θέση στην ίδια γραμμή τότε κάντε τον να πειστεί ότι θα πάρετε γνώσεις και θα αποκτήσετε δεξιότητες που χτίζοντας πάνω στις υπάρχουσες θα γίνετε περισσότερο χρήσιμοι για την εταιρεία. Μην παραλείψετε να τον ευχαριστήσετε για όσα μάθατε μαζί του και ότι εξαιτίας αυτών έχετε την αυτοπεποίθηση να το πάτε ένα βήμα παραπέρα. Αντιμετωπίστε δημιουργικά όποιο σχόλιό του ή αντίστασή του (πχ ότι θα τον βοηθήσετε στο να βρει αντικαταστάτη, ότι δε θα τον κρεμάσετε σε έργα που τρέχουν, ότι δε θα σταματήσετε να είστε 100% αποδοτικός όσο διαρκέσει η διαδικασία επιλογής). Είναι βασική προϋπόθεση να εξηγήσουμε στον προϊστάμενό μας τους ακριβείς λόγους για τους οποίους θέλουμε τη νέα θέση.

Γιατί το σημαντικότερο από όλα είναι «να μην κάψουμε το χαρτί μας» στην εταιρεία. Για κανένα λόγο δε θέλουμε να βρεθούμε σε δυσμενή θέση στην περίπτωση που τελικά η αίτησή μας δεν προχωρήσει.

Συμβουλές:
  •  Θυμηθείτε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού της αναζήτησης εργασίας ισχύουν και για αίτηση σε εσωτερική θέση:
    1. ενημερώστε το βιογραφικό σας και κάντε το όσο πιο σχετικό με τα  απαιτούμενα προσόντα της θέσης,
    2. φτιάξτε συνοδευτική επιστολή για να εξηγήσετε το λόγο που θέλετε   να μετακινηθείτε,
    3. και μετά τη συνέντευξη στείλτε ένα σύντομο ευχαριστήριο μήνυμα.
  • Μην αποκαλύψετε σε συναδέλφους ότι κάνετε αίτηση για τη θέση, εάν δεν το έχετε πει πρώτα στον προϊστάμενό σας.
  • Δείξτε ότι πριν από το δικό σας όφελος και την προσωπική/ επαγγελματική ανάπτυξη δίνετε προτεραιότητα στην ομάδα με το να διασφαλίσετε ότι τίποτα δε θα πάει πίσω και ότι θα φροντίσετε να μη χαλάσει η ομάδα και η επίτευξη του κοινού στόχου
  • Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα δίκτυο στήριξης για την υποψηφιότητά σας εκ των έσω: εάν δε γνωρίζετε τον προϊστάμενο που προσλαμβάνει, βάλτε εσείς ανθρώπους που τον γνωρίζουν να πουν τον καλό λόγο για εσάς.
  • Εάν τελικά δεν πάρετε τη θέση και μπορεί το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού να σας δώσει πληροφορίες του γιατί, χρησιμοποιείστε τα σχόλια για εποικοδομητική αυτοκριτική για την επόμενη φορά.  

Για δες!
Σε πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα ανάμεσα σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο, με δεκάδες χιλιάδες άτομα προσωπικό, το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού «προστατεύει» τον αιτούντα που ενώ εργάζεται σε μία θέση κάνει αίτηση για μια άλλη σε άλλο τμήμα/άλλη χώρα, μέχρι να προεπιλεγεί και να μπει σε «shortlist». Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι ο προϊστάμενος δε θα παρεμποδίσει τον υφιστάμενό του να εξελιχθεί (και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γίνει κάτι τέτοιο). Επίσης, δίνουν προειδοποιητική περίοδο πάνω από 1 μήνα, που σημαίνει ότι για να αφήσετε την υπάρχουσα θέση χρειάζεται τουλάχιστον 1 μήνας (σε άλλες εταιρείες το διάστημα φτάνει και τους 2 μήνες). Ωστόσο, αν βοηθήσετε τη διαδικασία αντικατάστασης και πείσετε το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, μπορεί η περίοδος αυτή να «κοντύνει» σημαντικά.

Με όλα τα παραπάνω στο μυαλό μας, μπορούμε με ψυχραιμία, επίγνωση και προετοιμασία να κάνουμε το επόμενο βήμα. 

Καλή επιτυχία!

Μαρία Παφιώλη

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Καριέρα σε ασταθές περιβάλλον: Οδηγίες προς ναυτιλομένους

Σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει τόσο οι εταιρείες όσο και ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά αναγκάζονται να επανα- προσδιορίσουν την ταυτότητά τους καθώς και τις ανάγκες τους. Από τη μία αλλάζουν οι απαιτήσεις των εταιρειών σε ανθρώπινο δυναμικό που θέλουν να συνδυάζει διαφορετικά γενικά χαρα- κτηριστικά, από την άλλη αλλάζει η φύση των θέσεων εργασίας, ειδικά με τις γρήγορες τεχνολογικές αλλαγές, από την άλλη εμείς, που ως εργαζόμενοι ή υποψήφιοι εργαζόμενοι,  αισθανόμαστε ότι θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Tι μπορούμε να κάνουμε μέχρι να γίνει αυτή η πολυπόθητη αλλαγή στον επαγγελματικό μας τομέα;

Ενδοσκόπηση: Είτε επιλέξουμε να παραμείνουμε στην τωρινή εργασία μας, είτε θελήσουμε να αλλάξουμε εργασιακό περιβάλλον ή ακόμα να δημιουργήσουμε τη δική μας επιχείρηση, το σημείο εκκίνησης θα πρέπει να είναι η μοναδικότητά μας. Θα πρέπει δηλαδή να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε, ποιος είναι ο σκοπός μας και τι είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Στη συνέχεια, αυτό θα πρέπει να το ενσωματώσουμε στο βιογραφικό και στο πλάνο καριέρας μας. 

Όραμα: Οι ίδιες αρχές που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και τη διαχείριση μιας επιχείρησης θα πρέπει  να εφαρμοστούν και στην ανάπτυξη και διαχείριση της προσωπικής μας μάρκας. Τα όνειρά μας, το όραμά μας, η φιλοσοφία μας, οι αξίες μας, το επιχειρηματικό πλάνο (με ανάλυση SWOT) και το σχέδιο δράσης, βρίσκουν εφαρμογή στον εαυτό μας.

Συνεχής μάθηση: Η διάθεση για συνεχή μάθηση θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε το πνευματικό μας κεφάλαιο, να ανοίξουμε τον ορίζοντά μας και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα. Πολλές νέες ευκαιρίες θα παρουσιαστούν με αυτόν τον τρόπο, που πριν όμως δε βλέπαμε. 

Παγκόσμιο χωριό: Ζώντας σε ένα παγκόσμιο χωριό, θα ήταν χρήσιμο να έχουμε έναν διεθνή προσανατολισμό και να επωφελούμαστε των κοινωνικών δικτύων που μπορούν να παρουσιάσουν τις δεξιότητές μας σε μεγάλη γεωγραφική κλίμακα, όπως είναι αυτό του LinkedIn.

Δικτύωση: Η διατήρηση των επαγγελματικών μας σχέσεων είναι πολύ σημαντική, όπως και η επέκτασή του, γιατί μπορεί να μας οδηγήσει σε ανθρώπους από τους οποίους μπορούμε να μάθουμε και που είναι διατεθειμένοι να μας καθοδηγήσουν. Βρείτε ανθρώπους που νιώθετε ότι σας κάνουν καλύτερους, από την άλλη γίνετε οι ίδιοι μέντορες συνεισφέροντας και εσείς με τη σειρά σας. 

Άλλη οπτική σκοπιά: Μελετώντας και αναλύοντας την άποψη άλλων επαγγελματιών και ειδικών στο αντικείμενο που μας ενδιαφέρει, μπορούμε τελικά να διαμορφώσουμε τη δική μας άποψη, χωρίς να διατρέχουμε τον κίνδυνο να  φανούμε ουτοπικοί ή ανίδεοι. 

Ισορροπημένη & Υγιεινή ζωή: Είναι σημαντικό να φροντίζετε τις πνευματικές, σωματικές και συναισθηματικές σας  ανάγκες για να μπορείτε να αντλείτε δύναμη για να συνεχίζετε το δύσκολο έργο σας. Κάντε χώρο στη ζωή σας για αυτούς που αγαπάτε και αυτούς που σας αγαπούν! 

Το θέμα της αλλαγής και διαχείρισης καριέρας σε ένα ασταθές περιβάλλον είναι προσωπική υπόθεση. Κάποιοι χρειάζονται περισσότερο και κάποιοι λιγότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση και ακόμα και αν κάποιος τελικά επιλέξει να μην αλλάξει τίποτα, μπορεί σίγουρα να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα. Το σημαντικό είναι να βελτιώσει τις ήδη υπάρχουσες δεξιότητές του, να αναπτύξει νέες και να παραμείνει ανταγωνιστικός σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.