Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Scam Recruiting Offers & Job Scams

... Παραπλανητικές υποσχέσεις για εργασία


Πρόκειται για τις ενέργειες που κάνουν κακόβουλα άτομα υποσχόμενα μια θέση εργασίας, με συνήθως πολύ καλά χρήματα και όρους, τα οποία καταφέρνουν να παρασύρουν αναζητούντες εργασία και να τους αποσπάσουν σημαντικά χρηματικά ποσά.
 
Μια επικίνδυνη πτυχή της εύρεσης εργασίας μέσω ίντερνετ, ειδικότερα για θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, είναι η εξαπάτηση υποψήφιων εργαζομένων. Οι επιτήδειοι εκσυγχρονίζουν διαρκώς τις μεθόδους τους και παρουσιάζονται ως εργοδότες ή μεσάζοντες που θα προσφέρουν τη θέση εργασίας που ο αναζητών επιθυμεί.

Μέσα από παραδείγματα ανθρώπων που δελεάστηκαν και εξαπατήθηκαν από μια τέτοια προσφορά, παραθέτουμε πληροφορίες που θα σας κάνουν να αναγνωρίζετε μια τέτοια κακοπροαίρετη ενέργεια εις βάρος σας ή εις βάρος κάποιου γνωστού / φίλου που ψάχνει για δουλειά:

    1. Ψεύτικες διευθύνσεις ιστοσελίδων (URL) που δείχνουν ότι πρόκειται για μια μεγάλη εταιρεία. Συνήθως χρησιμοποιείται το όνομα υπαρκτής εταιρείας στο χώρο, με αντίστοιχα email και τηλέφωνα.
Πώς να το εξακριβώσετε (α): Ανοίξτε τον περιηγητή (browser) και πληκτρολογήσετε από την αρχή την ιστοσελίδα της εταιρείας ή αναζητήστε τη στο google. Έτσι μπορείτε να εντοπίσετε την πραγματική ιστοσελίδα της εταιρείας και να τη συγκρίνετε με τον σύνδεσμο που σας έχουν στείλει: αμέσως θα δείτε τις διαφορές και θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για παραπλάνηση.
Πώς να το εξακριβώσετε (β): Στη μηχανή αναζήτησης πληκτρολογήστε το όνομα της εταιρείας και δίπλα τη λέξη “scam” ή “fraud”. Θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα. Αρκετές από τις εταιρείες εις βάρος του ονόματος των οποίων γίνεται η παραπλάνηση, έχουν αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα τους προειδοποίηση σχετικά με αυτό. Θα βρείτε επίσης μια πληθώρα προειδοποιήσεων από ανθρώπους που έχουν ήδη εξαπατηθεί. 

2. Σας ζητούν προσωπικά στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με την αξιολόγησή σας ως υποψήφιοι για τη θέση εργασίας. Τέτοια στοιχεία μπορεί να είναι ο αριθμός διαβατηρίου ή μια φωτοτυπία αυτού, τραπεζικός λογαριασμός κοκ.
Πώς να το εξακριβώσετε: Το ότι σας έχουν ζητήσει προσωπικά στοιχεία σε πολύ πρώιμο στάδιο, χωρίς να τους έχετε γνωρίσει και χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνέντευξη είναι ένα σοβαρό σημείο για σκέψη.

    3. Προσφορά εργασίας μέσα από το LinkedIn από άτομο με ψεύτικο προφίλ. Συνήθως σας στέλνουν μια προσφορά στα εισερχόμενα μηνύματά σας στο LinkedIn με έναν σύνδεσμο και σας ζητούν να τον πατήσετε. Πατώντας τον σύνδεσμο οδηγείστε σε νέα ιστοσελίδα όπου σας ζητούν να περάσετε προσωπικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τον τραπεζικό σας λογαριασμό.
Τι να κάνετε σε περίπτωση που δεν είστε σίγουρος ότι πρόκειται για παραπλάνηση: Μπορείτε να απαντήσετε στο μήνυμα ζητώντας στοιχεία επικοινωνίας για να καλέσετε οι ίδιοι, ευχαριστώντας πολύ ευγενικά για την προσφορά. Έχετε έτσι τον τρόπο να επιβεβαιώσετε εάν πρόκειται για πραγματική ευκαιρία ή παραπλάνηση.

    4. Λαμβάνετε στο προσωπικό σας ηλεκτρονικό ταχυδρομείο συμβόλαιο εργασίας χωρίς να σας έχουν δει ούτε να σας έχουν μιλήσει ποτέ. Κάποιες φορές μπορεί να έχει προηγηθεί μια αξιολόγηση σε online φόρμα, όπου έχετε απαντήσει κάποιες ερωτήσεις ή μετά από «τύπου συνέντευξη» μέσα από messenger. Συνήθως, τα χρήματα που σας υπόσχονται σας δελεάζουν.
Πώς να το εξακριβώσετε (α): Σκεφθείτε λογικά. Ποιος εργοδότης θα προσλάμβανε άτομο στην εταιρεία του χωρίς πρώτα να του έχει μιλήσει ή χωρίς να το έχει δει, έστω και μέσω skype; Μην μπερδεύεστε όμως με το ενδεχόμενο να γίνει μια πρώτη συνέντευξη αξιολόγησης μέσω messenger ή μέσω online φόρμας. Στην περίπτωση που πρόκειται για πραγματική θέση εργασίας, θα ακολουθήσουν και επόμενα στάδια όπου στο τέλος και τα δύο μέρη θα έχουν γνωριστεί αρκετά καλά για να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία της προσφοράς εργασίας.
Πώς να το εξακριβώσετε (β): Όταν πατήσετε το κουμπί για να απαντήσετε στο μήνυμα που σας έστειλαν, η διεύθυνση του domain αλλάζει αυτόματα, συνήθως σε μια άλλη παρόμοια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.  Πρόκειται για ειδικό λογισμικό που «ντύνει» μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail addressχρησιμοποιώντας ως στολή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο υπαρκτής εταιρείας.
Πώς να το εξακριβώσετε (γ): Εάν δεν φαίνεται επίσημο εταιρικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή δεν είναι τόσο ύποπτος ο λογαριασμός που βλέπετε, αξιολογήστε το μήνυμα στο σύνολό του. Τα πολλά ορθογραφικά, συντακτικά και τυπογραφικά λάθη είναι σημάδι εξαπάτησης, πολλές φορές τα μηνύματα αυτά παράγονται από μηχανές ή από αυτόματους μεταφραστές.

    5. Προσφορά εργασίας σε εμπιστευτικές θέσεις, όπως είναι του Mystery Shopper/ Secret Shopper, με διακίνηση χρημάτων μέσω Western Union, είτε δικά τους είτε δικά σας. Σας προσφέρουν την “εμπιστευτική” θέση και σας ζητούν να γίνετε μεσάζοντες για να μεταφέρετε χρήματα εκ μέρους τους. Εάν πρόκειται για δικά τους χρήματα είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εάν ζητούν να μεταφέρετε δικά σας χρήματα πρόκειται για εξαπάτηση εις βάρος σας.
Πώς να το εξακριβώσετε: Και πάλι δεν χρειάζεται πολλή σκέψη εδώ. Δεν είναι δυνατόν να κάνετε τον μεσάζοντα για να μεταφέρει μια εταιρεία χρήματα εξ ονόματός σας ή χρησιμοποιώντας τα δικά σας χρήματα.

    6. Σύμβουλοι μετανάστευσης που ζητούν μεγάλα ποσά για την έκδοση βίζας και εξεύρεση εργασίας σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιέζοντας συνήθως έντονα τους αναζητούντες εργασία.
Τι να κάνετε: Αναζητήστε τους εγγεγραμμένους με ειδική άδεια συμβούλους ή επικοινωνήστε με το αρμόδιο υπουργείο της κάθε χώρας.

Τι να κάνετε όταν ανακαλύψετε ότι σας έχουν εξαπατήσει ή έχουν προσπαθήσει να το κάνουν:

Tο πρώτο βήμα είναι να απευθυνθείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Καλώντας στην ειδική γραμμή καταγγελιών (11012) ή στο 210 64 76 464 μπορείτε να περιγράψετε τι έχει συμβεί για να λάβετε κατευθυντήριες γραμμές από την αστυνομική αρχή. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε χρησιμοποιώντας τις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις: 11012@hellenicpolice.gr και ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Σε περίπτωση που κάποιος θέλει  να διερευνήσει περισσότερο το θέμα, μπορεί να απευθυνθεί σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Internet Crime Complaint Center όπου σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε online την καταγγελία σας ή το Council of Better Business Bureau. Μπορείτε επίσης να κάνετε αναφορά στο Google. Σε περίπτωση που η ενέργεια εξαπάτησης έχει γίνει μέσω LinkedIn προωθήστε το μήνυμα που σας έστειλαν στο safety@linkedin.com. 

Συμπερασματικά... 
Η ανάγκη για μετακίνηση σε επόμενη θέση εργασίας, οι επιτυχημένες περιπτώσεις γνωστών που έχουν βρει μια θέση με ελκυστικό πακέτο αποδοχών στο εξωτερικό και η κοινωνική και οικονομική πίεση που δεχόμαστε μπορεί να μας οδηγήσουν σε λάθος επιλογές. Έχουμε διαπιστώσει ότι σε όλες τις περιπτώσεις ανθρώπων που εξαπατήθηκαν υπερίσχυσε το συναίσθημα και όχι η λογική. Κάποιες φορές μάλιστα οι ίδιοι οι αναζητούντες εργασία με δική τους πρωτοβουλία πρόσφεραν χρήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας, κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη δουλειά για κάποιους επιτήδειους.
  
Η αναζήτηση εργασίας είναι μια σοβαρή και μακρόχρονη διαδικασία, απαιτεί καθαρό μυαλό και διαύγεια για να πάρει κανείς τη σωστή απόφαση. Απαιτεί επίσης προγραμματισμό και συνεργασία με τους κατάλληλους ανθρώπους.  Κάντε σοβαρή έρευνα για κάθε θέση εργασίας και για κάθε άτομο που επικοινωνεί μαζί σας, μοιραστείτε την πληροφορία με έμπειρους επαγγελματίες του χώρου και μη διστάσετε να ζητήσετε τη γνώμη τους. Εμείς παραμένουμε στο πλευρό σας για οποιαδήποτε συμβουλή χρειαστείτε. 

Σας ευχόμαστε καλή τύχη!


Σχετικοί σύνδεσμοι:

http://en.wikipedia.org/wiki/Employment_scams

http://help.linkedin.com/app/safety/answers/detail/a_id/37020/m/s

http://www.worldprivacyforum.org/2004/07/blog-timeline-the-evolution-of-a-job-scam/

http://scammers-olkis.blogspot.gr/2013/11/scam-job-emails-continued-email-job.html

http://www.wahm.com/articles/how-to-avoid-the-5-newest-job-search-scams.html

http://jobsearch.about.com/u/ua/jobsearchscams/jobscams.htm

http://jobsearch.about.com/od/jobsearchscams/qt/howtotellscam.htm

https://www.privacyrights.org/avoiding-online-job-scams

http://www.crimestories.gr/index.php/prevention

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, εξαπάτηση για εργασία στην Αυστραλία http://el.sae.gr/?id=22515
Παράδειγμα εταιρείας που έχει αντιληφθεί ότι κάποιος χρησιμοποιεί το όνομα της εταιρείας για να αποσπά χρηματικά ποσά από αναζητούντες εργασία.

Ενώ γράφαμε το άρθρο ανακοινώθηκε ότι μεγάλη σπείρα εξαπάτησης εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. 
Κάντε και έναν έλεγχο εδώ http://www.scamadviser.com/





















Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Το LinkedIn προς όφελος της εταιρείας σας


Τον τελευταίο καιρό με την άνοδο της χρήσης των κοινωνικών δικτύων η διαδικτυακή παρουσία μας αλλά και η προώθηση της επαγγελματικής μας εικόνας μέσω αυτών είναι απαραίτητη. Τι γίνεται όμως όταν εκτός από το πρόσωπό μας θέλουμε να προωθήσουμε και την εταιρεία μας;

Το LinkedIn, το οποίο είναι το ισχυρότερο επαγγελματικό εργαλείο online κοινωνικής δικτύωσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή και χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο, προσφέρεται τόσο για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της εταιρείας μας, όσο και για την εύρεση πιθανών πελατών για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αυτή προσφέρει. Μέσω του LinkedIn μας δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε εταιρική σελίδα (Company LinkedIn Page), να συνδεθούμε με άλλες εταιρείες, υπάρχοντες ή εν δυνάμει πελάτες και συνεργάτες και να επικοινωνήσουμε το μήνυμά μας σε ένα ευρύ, παγκόσμιο κοινό.

Μέσω της παρουσίας μας σε ένα διευρυμένο επαγγελματικό δίκτυο μας δίνεται η δυνατότητα να μας αναζητήσουν, να αναζητήσουμε εμείς, να ενισχύσουμε τις ήδη υπάρχουσες πελατειακές μας σχέσεις και να δημιουργήσουμε νέες μέσα από συχνές ενημερώσεις που μπορούν να γίνουν μέσω της σελίδας μας. Με αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνουμε το δίκτυό μας και συνδεόμαστε ενεργά με τους υπόλοιπους χρήστες, οι οποίοι μπορούν να ανήκουν σε δύο κατηγορίες:
  1. Σε εκείνους που μας παρακολουθούν, ενημερώνονται για τις κινήσεις μας, αλλά δεν  συμμετέχουν.
  2. Σε εκείνους που μας παρακολουθούν, μας ακολουθούν και συμμετέχουν ενεργά μοιραζόμενοι τις ενημερώσεις της εταιρείας μας με το δικό τους δίκτυο.

Οι τελευταίοι μας δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουμε την online κοινότητά μας και απλούς χρήστες να τους μετατρέψουμε σε δεσμευμένους ακόλουθους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα επικοινωνήσουν το μήνυμα της εταιρείας μας σε ένα ευρύτερο κοινό. Ουσιαστικά δηλαδή η «από στόμα σε στόμα» διαφήμιση γίνεται ψηφιακά. Αναρτώντας παρουσιάσεις, εικόνες και δραστηριότητες της εταιρείας μας ενδυναμώνουμε την παρουσία μας και υπενθυμίζουμε στο κοινό μας ότι «είμαστε εκεί».

Επιπλέον, μέσω της σελίδας μας στο LinkedIn μπορούμε να ανακοινώσουμε θέσεις εργασίας που ενδεχομένως να υπάρχουν στην εταιρεία μας, δίνοντας την ευκαιρία στους υποψηφίους να δηλώσουν ενδιαφέρον με ένα απλό κλικ. Με αυτόν τον τρόπο απλουστεύεται η διαδικασία επιλογής και ελαχιστοποιείται ο χρόνος που θα πρέπει να διαθέσει η εταιρεία, δεδομένου ότι υπάρχει άμεση επαφή με τον υποψήφιο. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι το ότι μέσω της παρουσίας του στο LinkedIn μπορούμε να αποκομίσουμε περισσότερες πληροφορίες για έναν υποψήφιο και να δημιουργήσουμε μία σφαιρική εικόνα για εκείνον.

Εν κατακλείδι, δεν είναι τυχαίο το ότι κορυφαίες εταιρείες εφαρμόζουν την παραπάνω τακτική χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα προς όφελος τους, ενδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο την εικόνα τους. Εξάλλου, σύμφωνα με τον συγγραφέα & διευθυντή δημιουργικού Paul Arden «Δεν έχει σημασία πόσο καλός είσαι, αλλά πόσο καλός θέλεις να γίνεις». Εσείς;

* Πρώτη δημοσίευση άρθρου στο μπλογκ της esteps.gr

Μαρία Χρονοπούλου

Μπλε, Πράσινο, Κόκκινο Βιογραφικό

Ή πώς να (μην) παρουσιάσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπλοκή σας με το κόμμα


Αρκετοί πελάτες μας που έρχονται στη CVexperts για να τους φτιάξουμε το βιογραφικό τους, αντιμετωπίζουν το δίλημμα αν θα πρέπει να μιλήσουν στη συνέντευξη και στο βιογραφικό τους για την εμπλοκή τους σε πολιτικό κόμμα ή όχι. ‘Εχουν αφιερώσει χρόνο και ενέργεια, είτε ως φοιτητές σε κομματικές νεολαίες ή ως έμμισθοι επαγγελματίες ή ως εθελοντές ή ακόμα και ως υποψήφιοι στις εκλογές.

Οι εργοδότες και οι recruiters είναι άνθρωποι με συνειδητές ή ασυνείδητες προκαταλήψεις. Σημαντικό ρόλο παίζει στην αξιολόγησή σας η κουλτούρα και οι αξίες, πάνω στις οποίες τελικά κρίνεστε εφόσον πληρείτε τα τυπικά προσόντα για μια θέση εργασίας. Εάν λοιπόν η κουλτούρα και οι αξίες της κομματικής παράταξης προσομοιάζουν αυτές του εργοδότη, ενδέχεται να κερδίσετε έδαφος στην αξιολόγηση ή να χάσετε όλο το έδαφος αν είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.



Τα πιθανά σενάρια

Ο κίνδυνος λοιπόν να χρωματιστεί το βιογραφικό σας και να σας αντιμετωπίσουν σαν κάποιο από το αντίθετο ιδεολογικό στρατόπεδο είναι υπαρκτός και το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην σας επιλέξουν για τη δουλειά ή να αποτύχετε στη συνέντευξη για τους λάθος λόγους, δηλαδή για λόγους που δεν σχετίζονται με το ποιες είναι οι δεξιότητές σας.

Από την άλλη, ενδέχεται να γνωρίζετε ότι το πρόσωπο που θα δει το βιογραφικό σας έχει τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις με εσάς, οπότε αυτή η λεπτομέρεια μπορεί να αποτελέσει την αφορμή να σας δοθεί μια επαγγελματική ευκαιρία.

Σε περίπτωση που οι δραστηριότητές σας είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο του ποιος είστε και κατέχει σημαντικό κομμάτι στη ζωή σας, τότε θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο βιογραφικό σας, χωρίς να ανησυχήσετε ιδιαίτερα για την περίπτωση που κάποιος δεν συμφωνεί με το κόμμα σας, υπό την έννοια ότι ούτε και εσείς θα επιθυμούσατε να εργασθείτε για κάποιον ο οποίος δεν έχει το ίδιο αξιακό σύστημα με εσάς.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε άλλο ένα σχήμα: υπάρχουν εργοδότες που αξιολογούν θετικά τη δέσμευσή σας με ένα κόμμα και την ταύτισή σας με αυτό, γιατί βλέπουν μέσα από αυτό τη διάθεσή σας για προσφορά, όποιο και αν είναι το κόμμα αυτό. Επίσης, αναγνωρίζουν το γεγονός ότι έχετε αναπτύξει δεξιότητες μέσα από αυτή σας την ενασχόληση. Από την άλλη, υπάρχουν εργοδότες που έχουν στο μυαλό τους το στερεότυπο του «παρατρεχάμενου των κομμάτων», του υποψηφίου δηλαδή που χωρίς πολιτική συνείδηση προσκολλάται σε κομματικές οργανώσεις με στόχο την επαγγελματική του αποκατάσταση.



Αν ναι, τότε πώς;

Αν πάρετε λοιπόν το ρίσκο και συμπεριλάβετε την κομματική σας δραστηριότητα στο βιογραφικό σας, θα πρέπει να σκεφθείτε στρατηγικά και στη συνέχεια να αποφασίσετε ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να τα παρουσιάσετε. Μήπως έχετε σημαντικά επιτεύγματα που σχετίζονται με αυτές σας τις δραστηριότητες; Φέρατε περισσότερα μέλη στον οργανισμό; Αυξήσατε αποτελεσματικά την εισροή χρημάτων; Βελτιώσατε με κάποιον τρόπο τις λειτουργίες του;

Οι recruiters, αλλά και οι εργοδότες ενδιαφέρονται για ποσοτικά επιτεύγματα. Υπάρχει λοιπόν κάποιος τρόπος για να επιδείξετε τις ηγετικές σας ικανότητες, την επιμονή σας ή την εργατικότητά σας μέσα από αυτές σας τις δραστηριότητες; Όπως και να έχει, θα πρέπει να έχετε επίγνωση του περιβάλλοντός σας και να είστε ειλικρινείς σχετικά με το ποιοι είστε, χρησιμοποιώντας όμως πάντα την κοινή λογική και λαμβάνοντας υπόψιν τα παρακάτω:

1.       Ποιος είναι ο στόχος σας με το να συμπεριλάβετε αυτές σας τις δραστηριότητες στο βιογραφικό σας;

2.       Αυτές σας οι δραστηριότητες είναι κάτι για το οποίο θέλετε να μιλήσετε στη συνέντευξη;

Εάν είχατε για παράδειγμα ηγετικό ρόλο σε κάποια κομματική οργάνωση, τότε θα μπορούσατε να το προσθέσετε στο βιογραφικό σας. Εάν απλά ήσασταν μέλος χωρίς να έχετε συγκεκριμένες αρμοδιότητες, τότε είναι προτιμότερο να μην το προσθέσετε. Ο στόχος του βιογραφικού σας θα πρέπει να είναι η ανάδειξη των επιτευγμάτων σας, ώστε να φτάσετε στην πολυπόθητη συνέντευξη.

Ιδανικά, οι εργοδότες που δεν λειτουργούν στερεοτυπικά αξιολογούν το βιογραφικό σας και εκτιμούν τα ηγετικά σας χαρακτηριστικά, ακόμα και αν ο οργανισμός μέσω του οποίου αναδεικνύονται δεν είναι ακριβώς της ίδιας φιλοσοφίας. Αν όμως το κόμμα σας δεν μοιράζεται τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις με τον μελλοντικό σας εργοδότη και επίσης δεν είχατε κάποια σημαντική θέση σε αυτό, τότε θα καταφέρετε να δημιουργήσετε μία αρνητική εντύπωση στον εν δυνάμει μελλοντικό σας εργοδότη, χωρίς λόγο.


Συμπέρασμα
  1. Λάβετε υπόψιν σας το πλαίσιο στο οποίο κινείστε, στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα, όπου η πλειοψηφία του κόσμου διχάζεται εξαιτίας διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων.
  2. Είναι πιο ασφαλές να αποφύγετε να μιλήσετε για τις δραστηριότητές σας σε κόμμα στο βιογραφικό ή τη συνέντευξή σας,
  3. εκτός και αν αυτές έχουν φέρει πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα και προσθέτουν μεγάλη αξία στις ικανότητές σας ως επαγγελματία,
  4. αλλά και εκεί πάλι θα πρέπει να προσέξτε πολύ τον τρόπο με τον οποίο θα κάνετε την αναφορά αυτή.
  5. Για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, αναθεωρήστε με βάση τη χώρα στην οποία απευθύνεστε (ρωτήστε μας!)

Μαρία Χρονοπούλου

Επιμέλεια: Μαρία Παφιώλη